VĂ€he on ettevĂ”tteid, kelle toode vĂ”i teenus on mingi omaduse poolest nii eristuv, et seda saab kasutada ainsa muÌuÌgiargumendina. Enamusel tuleb rinda pista kuÌmnete omadustega, mille poolest ollakse konkurentidest kas paremad vĂ”i kehvemad. On uÌsna tavaline, et aja jooksul kipub arusaam sellest, miks klient peaks just mind vĂ”i minu toodet vĂ”i teenust eelistama muutuma ebakindlamaks, ebaselgemaks, Ă€hmasemaks. Ja ebakindlas olukorras on muÌuÌgiesindaja viimane Ă”lekĂ”rs hinnasoodustusâŠ
Hind on alati konkurentsitegur, hinnasurve on alati olemas, seda ei saa eitada. Kahjuks on lausa epideemilise mÔÔduga valearusaam, et odav hind on pĂ”hiline ostupĂ”hjus ja âmotivaator. On ainult uÌks strateegia, mille keskmes on odav hind â see on hinnaliidri strateegia. KĂ”ikide teiste puhul, kes ei ole selgelt otsustanud olla turul kĂ”ige odavam, on puÌuÌd konkurente vĂ”ita odavaima hinnaga, mĂ€rk sellest, et muÌuÌgiargumendid on otsas. Et on meelest ja silmist lĂ€inud, miks minu ettevĂ”te, toode vĂ”i teenus on Ă€ge, eristuv, teistest parem. Kui ei tea pĂ€ris tĂ€pselt, millega konkurentidest eristud, jÀÀbki mulje, et kliendid on vĂ€ga hinnatundlikud.
Miks tekib hinnasurve?
Hinnasurve on alati olemas! Aga mitte seetĂ”ttu, et kliendid on hinnatundlikud, vaid mĂ€ngu tulevad keerulised psuÌhholoogilised mĂ”jurid. Ăks neist on kallutatud mĂ”tlemine. IgapĂ€evaselt muÌuÌgiga tegeledes on keeruline teha vahet, kas tegemist on uÌldsuse, vĂ”i vĂ€ikesearvulise aga hÀÀleka kliendigrupiga, kes lĂ”ugab, et kuÌsitav hind on kallis. Negatiivne jÀÀb aga paremini meelde, ja nii tekibki olukord, kus paarist kalli hinna kommentaarist jĂ€reldatakse, et meie toode vĂ”i teenus on kallis, kliendid on hinnatundlikud jne.
Kuidas aru saada, kas tegu on erandi vÔi reegliga?
Kui ei oska otsustada, kas hinnasurve tekitavad uÌksikud kliendi, vĂ”i suurem enamus, vĂ”ta paber ja pliiats ja hakka tegema kriipsusid. Kaotasin selle pĂ€rast, etâŠ
â Hind oli liiga kĂ”rge
â Puudusid lisateenused
â Toode ei rahuldanud klienti
â Kaupa ei olnud laos
â Jne
Pildil kuvatud nĂ€ites on suurimaks kaotamise pĂ”hjuseks hoopis huvi puudus. TeisisĂ”nu, muÌuÌja ei ole suutnud kliendis oma toote vĂ”i teenuse vastu huvi tekitada âMiks ma peaks seda uÌldse ostma, miks just teiltâ
JĂ€rgmiseks peaks âkaotamisteâ kĂ”rvale tegema sarnase kriipsukestega tabeli, kuhu lĂ€hevad kirja âvĂ”idetudâ tehingud. Viimaks tuleb numbrid omavahel suhtestada â mitu muÌuÌgipakkumist tĂ€na tegin, mitu muÌuÌgipakkumist vastu vĂ”eti, mitu uÌtles, et hind on liiga kĂ”rge. Kui selline arvutuskĂ€ik lĂ€bi teha, on kenasti must-valgel vĂ”imalik vĂ€lja arvestada, kui palju tehinguid hinna pĂ€rast katki jĂ€i. Tavaliselt jÀÀb see paari protsendi suurusjĂ€rku, ja on uÌsna selge, et kalli hinna jutt on rumalus.
Olgu, hind ei olegi kĂ”ige olulisem muÌuÌgiargument. Mis on?
Selleks, et aru saada, mis argumendid on kliendiga muÌuÌgi teostamiseks olulised, tuleks aru saada nendest kolmest asjast: Tee selgeks, mis on toote/teenuse konkurentsitegurid. Millega uÌldse konkureeritakse. Kui muÌuÌd telefone, siis mille jĂ€rgi kliendid omale telefoni valivad?
Konkurents ei toimu kunagi vaakumis. Kui on aru saada, et mÔni konkurentsiteguritest on kehv, tuleb aru saada, kui kehv. Kuidas seda teada saada? VÔrrelda saab ainult konkurendiga. Seega, tuvasta oma suurim konkurent, reasta konkurentsitegurid ning tuvasta eristumine konkurendist. Ja mitte ainult kehvades tulemustes, vaid ka see, milles sa konkurendist parem oled.
Milliste klientide pÀrast vÔitled? Erinevate kliendisegmentide ostuotsust mÔjutavad tegurid vÔivad kardinaalselt erineda. Tea ja tunne klientide ostuotsust mÔjutavaid tegureid.
NĂIDE: Espressomasinad. Minu klient muÌuÌb espressomasinaid, mille hind ulatub kuni 2500 euroni. Teostasime nende kliendibaasis uuringu, kus kuÌsisime mille jĂ€rgi espressomasinat valitakse. Saatsime vĂ€lja uÌmmarguselt 28000 e-kirja ja saime ligemale 4000 vastust. Kui lihtsalt niisama kuÌsida, mis on tĂ€htis, siis enamus vastajaid pidas hinda ostuotsuse tegemiselt peamiseks argumendiks. Kui aga uurisime, mille alusel tĂ€psemalt ostuotsus tehti, selgus, et kĂ”ige olulisem on, et masin teeks head kohvi, oleks vastupidav, lihtne kasutada. Hind oli poole vĂ€hem oluline kui kohvi kvaliteet.
MÀÀratle konkurentsitegurid teljestikul
Kui oled leidnud oma konkurentsitegurid, ja tead, millised neist on ka klientide jaoks olulised, kanna need teljestikule.
1) Kliendile olulised konkurentsitegurid, kus me oleme tugevad. Tegurid, milledes oled selgelt konkurentsist parem, on sinu muÌuÌgiargumendid!
2) Klientidele oluline, aga minul nĂ”rk â see on koht, kus saad konkurentidelt peksa. Kui eesmĂ€rk on muÌuÌki parandada, peaks sinna teljele jÀÀvate teguritega kiiremas korras tegelema.
3) Tegurid, milles olen tugev, kuid mis ei ole kliendile olulised, tuleb muÌuÌgijutust vĂ€lja jĂ€tta. VĂ”id ju neid rĂ”hutada, aga kuna need kliendile korda ei lĂ€he, ei oma need ostuotsusele mingit mĂ”ju ja on pigem aega raiskav..
4) Tegurid, milles ma olen nĂ”rk ent mis on kliendile ebaoluline. Ebaoluline! On lihtne jÀÀda pĂ”dema kĂ”igi nĂ”rkuste uÌle. Kuid siinkohal tuleb aru saada, et need tegurid ei ole kliendile olulised. Kui nende kohta ei kuÌsita, ei ole neist vaja rÀÀkida, ja veelgi vĂ€hem nende uÌle pĂ”deda.
Eristumise strateegia teostatakse muÌuÌgi eesliinil. Kui muÌuÌgi eesliin ei oska pakkumist maha muÌuÌa, tĂ€hendab see, et neil puudub uÌlevaade sellest, milles nad on tugevad ja mis on kliendile tĂ€htis. Sellisel juhul tuleks vĂ”tta aeg maha, oma muÌuÌgiargumendid uÌle vaadata, paika panna kliendile olulised argumendid ja mÀÀratleda need argumendid, mida muÌuÌgis kasutada. Sest just need argumendid on muÌuÌgiinimese pĂ”hiline tööriist, mitte odav hind.
Kui mĂŒĂŒgimeeskond pakub liiga tihti klientidele hinnasoodustust, vĂ”ib neil olla kadunud kindlus mĂŒĂŒgiargumentide osas. Vaata, kuidas sellega vĂ”iks aidata minu Eristumise workshop.
Artikkel ilmus originaalis ajakirjas Director, 28.09.2016