VĂ€he on ettevĂ”tteid, kelle toode vĂ”i teenus on mingi omaduse poolest nii eristuv, et seda saab kasutada ainsa müügiargumendina. Enamusel tuleb rinda pista kümnete omadustega, mille poolest ollakse konkurentidest kas paremad vĂ”i kehvemad. On üsna tavaline, et aja jooksul kipub arusaam sellest, miks klient peaks just mind vĂ”i minu toodet vĂ”i teenust eelistama muutuma ebakindlamaks, ebaselgemaks, Ă€hmasemaks. Ja ebakindlas olukorras on müügiesindaja viimane Ă”lekĂ”rs hinnasoodustus


Hind on alati konkurentsitegur, hinnasurve on alati olemas, seda ei saa eitada. Kahjuks on lausa epideemilise mÔÔduga valearusaam, et odav hind on pĂ”hiline ostupĂ”hjus ja –motivaator. On ainult üks strateegia, mille keskmes on odav hind – see on hinnaliidri strateegia. KĂ”ikide teiste puhul, kes ei ole selgelt otsustanud olla turul kĂ”ige odavam, on püüd konkurente vĂ”ita odavaima hinnaga, mĂ€rk sellest, et müügiargumendid on otsas. Et on meelest ja silmist lĂ€inud, miks minu ettevĂ”te, toode vĂ”i teenus on Ă€ge, eristuv, teistest parem. Kui ei tea pĂ€ris tĂ€pselt, millega konkurentidest eristud, jÀÀbki mulje, et kliendid on vĂ€ga hinnatundlikud.

Miks tekib hinnasurve?

Hinnasurve on alati olemas! Aga mitte seetĂ”ttu, et kliendid on hinnatundlikud, vaid mĂ€ngu tulevad keerulised psühholoogilised mĂ”jurid. Üks neist on kallutatud mĂ”tlemine. IgapĂ€evaselt müügiga tegeledes on keeruline teha vahet, kas tegemist on üldsuse, vĂ”i vĂ€ikesearvulise aga hÀÀleka kliendigrupiga, kes lĂ”ugab, et küsitav hind on kallis. Negatiivne jÀÀb aga paremini meelde, ja nii tekibki olukord, kus paarist kalli hinna kommentaarist jĂ€reldatakse, et meie toode vĂ”i teenus on kallis, kliendid on hinnatundlikud jne.

Kuidas aru saada, kas tegu on erandi vÔi reegliga?

Kui ei oska otsustada, kas hinnasurve tekitavad üksikud kliendi, vĂ”i suurem enamus, vĂ”ta paber ja pliiats ja hakka tegema kriipsusid. Kaotasin selle pĂ€rast, et


– Hind oli liiga kĂ”rge
– Puudusid lisateenused
– Toode ei rahuldanud klienti
– Kaupa ei olnud laos
– Jne

saul_joonis1-copy

Pildil kuvatud nĂ€ites on suurimaks kaotamise pĂ”hjuseks hoopis huvi puudus. TeisisĂ”nu, müüja ei ole suutnud kliendis oma toote vĂ”i teenuse vastu huvi tekitada „Miks ma peaks seda üldse ostma, miks just teilt“

JĂ€rgmiseks peaks „kaotamiste“ kĂ”rvale tegema sarnase kriipsukestega tabeli, kuhu lĂ€hevad kirja „vĂ”idetud“ tehingud. Viimaks tuleb numbrid omavahel suhtestada – mitu müügipakkumist tĂ€na tegin, mitu müügipakkumist vastu vĂ”eti, mitu ütles, et hind on liiga kĂ”rge. Kui selline arvutuskĂ€ik lĂ€bi teha, on kenasti must-valgel vĂ”imalik vĂ€lja arvestada, kui palju tehinguid hinna pĂ€rast katki jĂ€i. Tavaliselt jÀÀb see paari protsendi suurusjĂ€rku, ja on üsna selge, et kalli hinna jutt on rumalus.

Olgu, hind ei olegi kĂ”ige olulisem müügiargument. Mis on?

Selleks, et aru saada, mis argumendid on kliendiga müügi teostamiseks olulised, tuleks aru saada nendest kolmest asjast: Tee selgeks, mis on toote/teenuse konkurentsitegurid. Millega üldse konkureeritakse. Kui müüd telefone, siis mille jĂ€rgi kliendid omale telefoni valivad?

Konkurents ei toimu kunagi vaakumis. Kui on aru saada, et mÔni konkurentsiteguritest on kehv, tuleb aru saada, kui kehv. Kuidas seda teada saada? VÔrrelda saab ainult konkurendiga. Seega, tuvasta oma suurim konkurent, reasta konkurentsitegurid ning tuvasta eristumine konkurendist. Ja mitte ainult kehvades tulemustes, vaid ka see, milles sa konkurendist parem oled.

Milliste klientide pÀrast vÔitled? Erinevate kliendisegmentide ostuotsust mÔjutavad tegurid vÔivad kardinaalselt erineda. Tea ja tunne klientide ostuotsust mÔjutavaid tegureid.

NÄIDE: Espressomasinad. Minu klient müüb espressomasinaid, mille hind ulatub kuni 2500 euroni. Teostasime nende kliendibaasis uuringu, kus küsisime mille jĂ€rgi espressomasinat valitakse. Saatsime vĂ€lja ümmarguselt 28000 e-kirja ja saime ligemale 4000 vastust. Kui lihtsalt niisama küsida, mis on tĂ€htis, siis enamus vastajaid pidas hinda ostuotsuse tegemiselt peamiseks argumendiks. Kui aga uurisime, mille alusel tĂ€psemalt ostuotsus tehti, selgus, et kĂ”ige olulisem on, et masin teeks head kohvi, oleks vastupidav, lihtne kasutada. Hind oli poole vĂ€hem oluline kui kohvi kvaliteet.

MÀÀratle konkurentsitegurid teljestikul 

Kui oled leidnud oma konkurentsitegurid, ja tead, millised neist on ka klientide jaoks olulised, kanna need teljestikule.
saul_joonis2-copy-300x197
1) Kliendile olulised konkurentsitegurid, kus me oleme tugevad. Tegurid, milledes oled selgelt konkurentsist parem, on sinu müügiargumendid!
2) Klientidele oluline, aga minul nĂ”rk – see on koht, kus saad konkurentidelt peksa. Kui eesmĂ€rk on müüki parandada, peaks sinna teljele jÀÀvate teguritega kiiremas korras tegelema.
3) Tegurid, milles olen tugev, kuid mis ei ole kliendile olulised, tuleb müügijutust vĂ€lja jĂ€tta. VĂ”id ju neid rĂ”hutada, aga kuna need kliendile korda ei lĂ€he, ei oma need ostuotsusele mingit mĂ”ju ja on pigem aega raiskav..
4) Tegurid, milles ma olen nĂ”rk ent mis on kliendile ebaoluline. Ebaoluline! On lihtne jÀÀda pĂ”dema kĂ”igi nĂ”rkuste üle. Kuid siinkohal tuleb aru saada, et need tegurid ei ole kliendile olulised. Kui nende kohta ei küsita, ei ole neist vaja rÀÀkida, ja veelgi vĂ€hem nende üle pĂ”deda.

Eristumise strateegia teostatakse müügi eesliinil. Kui müügi eesliin ei oska pakkumist maha müüa, tĂ€hendab see, et neil puudub ülevaade sellest, milles nad on tugevad ja mis on kliendile tĂ€htis. Sellisel juhul tuleks vĂ”tta aeg maha, oma müügiargumendid üle vaadata, paika panna kliendile olulised argumendid ja mÀÀratleda need argumendid, mida müügis kasutada. Sest just need argumendid on müügiinimese pĂ”hiline tööriist, mitte odav hind.

Kui mĂŒĂŒgimeeskond pakub liiga tihti klientidele hinnasoodustust, vĂ”ib neil olla kadunud kindlus mĂŒĂŒgiargumentide osas. Vaata, kuidas sellega vĂ”iks aidata minu Eristumise workshop.

Artikkel ilmus originaalis ajakirjas Director, 28.09.2016